Acte de presentació de la FICCG al Campus de l'Alimetnció de la UB |
La
FICCG alerta sobre la obligatorietat dels restaurants d'informar als
clients sobre la presència d'al·lergògens en les seves elaboracions
La
Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica
(FICCG) ha posat en marxa una nova seu al Campus de l'Alimentació de
la Universitat de Barcelona (UB), ubicat al Recinte
Torribera de Sta. Coloma de Gramenet.
La nova oficina, que
ja es troba operativa des d'aquest mes de setembre, coordinarà
totes les iniciatives conjuntes d'investigació científica que
porten a terme la universitat i l'Institut al voltant de la cuina
catalana.
La directora general de la FICCG durant la presentació |
La
presentació de la nova seu s'ha fet aquest dilluns en el marc d'un
acte institucional en el que han participat Xavier
Roigé,
degà
de
la Facultat de Geografia i Història de la UB; Màrius Rubiralta,
director del Campus de l’Alimentació de la UB; la regidora
d'Economia, Innovació i Universitat de Santa Coloma de Gramenet,
Lídia Guinart; Pepa
Aymamí, directora general de la FICCG, i Xavier Mestres, president
d'aquesta fundació. També han assistit més d'un centenar de
professionals de la restauració i altres representants del món
econòmic i universitari.
La
primera acció de la FICCG al Campus de l'Alimentació ha estat
presentar a tots els professionals de la restauració i l'alimentació
que han assistit a l'acte un tema que preocupa a tot el sector i del
qual gairebé ningú en parla, com és la entrada en vigor d'un nou
reglament de la Unió Europea (l'1169/2011) que obliga
a tots els restaurants a informar als seus clients sobre la presència
d'ingredients al·lergògens en els plats elaborats de consum final.
El
nou reglament, que entrarà en vigor el proper 13 de desembre,
unifica
tota la normativa de la Unió en matèria d’etiquetatge d’aliments
i també, com és el cas dels restaurants, dels aliments que es
presentin sense envasar per a la venda als consumidors finals i a les
col·lectivitats. A partir de la data mencionada tots els restaurants
hauran de facilitar aquesta informació alimentària als consumidors
si no volen ser sancionats.
Victòria Castell i Alfons Vilarrasa |
Sobre
la nova normativa europea i la seva aplicació al nostre país han
parlat Alfons
Vilarrasa, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i
Victòria Castell, responsable del Comitè Científic Assessor
d'aquesta agència, que han explicat a tots els restauradors
congregats al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona
com s'aplicarà aquesta nova normativa.
Durant
la presentació de la nova seu de la FICCG a la UB, també s'ha donat
a conèixer Restalergia,
una eina per als professionals de la cuina i la restauració que
ajuda a detectar i gestionar els al·lergògens i les intoleràncies
alimentaries i facilita la informació al consumidor final.
Restalergia és una aplicació
web que neix per donar resposta a la necessitat generada pel
Reglament 1169/2011 de la UE, que afecta d'una forma especial a tot
el sector de l'hostaleria i la restauració.
Clipping de premsa: La Vanguardia,