Els
resultats de la investigació s'han presentat a Cuenca en
un seminari sobre nutrició organitzat per la UIMP
El consum d'aigua mineral
amb gas no afavoreix una pressió arterial alta. Un estudi que acaba
de realitzar el Consejo Superior de Investigaciones Científicas
(CSIC) a través del seu Instituto de Ciencia y Tecnología de
Alimentos y Nutrición (ICTAN), no solament desmenteix rotundament
aquesta vella creença popular infundada, sinó que conclou tot el
contrari: que el consum d'aigua mineral amb gas protegeix de forma
activa contra la hipertensió arterial. La investigació, que ha
durat un any, s'ha realitzat utilitzant dos aigües, Vichy Catalán
(una aigua mineral natural rica en minerals i oligoelements) i una
aigua mineral natural sense gas.
Maria Pilar Vaquero |
Els resultats d'aquest
estudi s'han presentat avui a Cuenca en el marc del XV
Seminario de Nutrición, Avances en Nutrición y su impacto sanitario
y social que organitza la Universidad
Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i que dirigeixen les doctores
Rosa M. Ortega i Ana M. Requejo. Els resultats de la investigació
els ha presentat la doctora Maria Pilar Vaquero, la investigadora del
CSIC que ha dirigit l'estudi amb la col·laboració de l'experta en
nutrició Laura Toxqui.
L'estudi en qüestió
conclou que "consumida com a part de la dieta habitual,
l'aigua mineral natural carbònica Vichy Catalán redueix diversos
marcadors de risc cardiovascular sense elevar la pressió arterial".
Això es produeix perquè la ingesta de Vichy Catalán redueix les
concentracions d'aldosterona en homes i dones sans, tant si el consum
es realitza amb aliments (durant els àpats) o sense ells.
Amb aquests resultats a
la mà, l'equip investigador del CSIC proposa a l'apartat de
conclusions de l'estudi que "beure aigua Vichy Catalán
comporta una reducció en la secreció d'aldosterona en adults sans,
el que afavoreix l'excreció urinària de sodi i el control de la
pressió arterial, de manera que aquesta aigua mineral natural es pot
recomanar com a part d'una dieta cardiosaludable".
L'estudi en qüestió
es presenta per primera vegada a Espanya. El passat mes de juliol
es va exposar al Congrés de la Societat Britànica de Nutrició
celebrat a Glasgow (Escòcia), i properament es publicarà a la
revista especialitzada Proceedings of the Nutrition Society,
una de les publicacions més solvents a nivell internacional en
l'àmbit nutricional i a la revista American Journal of
Hypertension amb el títol Aldosterone changes after
drinking a sodium-rich mineral water in adult men and women. A
four-way randomized controlled trial.
Clipping de premsa: La Vanguardia, Infosalus (E. Press), Surfeame,