·PRESENTACIÓ
DEL PROJECTE CUINA
1714
·Ferran
Mascarell: "allò que millor expressa la identitat
d'un poble és la seva cuina"
Ahir es va presentar a Barcelona el projecte Cuina1714,
una iniciativa que
forma part dels actes de commemoració del Tricentenari, un projecte
de país que impulsa el Govern de la Generalitat. El projecte Cuina
1714
incorpora l'element gastronòmic a la Ruta 1714, un itinerari
turístic, patrimonial i cultural pels principals escenaris de la
Guerra de Successió de Catalunya. Una
proposta de MONUMENTS,
PAISATGES, GASTRONOMIA,
que es gestiona des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural
amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme.
Durant
la presentació del projecte el conseller de Cultura de la Generalitat Ferran Mascarell va manifestar que "allò
que millor expressa la identitat d'un poble és la seva cuina un
element patrimonial que, a més, aporta coneixement de l'entorn i
valors culturals".
Mascarell també va destacar que la cuina catalana combina, con en un
bon maridatge, la tradició i la creativitat". La cuina, ha dit,
"és
identitat, és creativitat, fomenta els llaços comunitaris i crea
prosperitat alimentant l'economia i creant llocs de treball".
Per
la seva banda, el comissari del Tricentenari Miquel Calçada va afirmar que "la
cuina moderna és hereva de la cuina tradicional catalana",
com la que e practicava a principis del segle XVIII. Miquel Calçada va dir "que
ens hem de creure més la nostra cuina, hem d'apostar més per ella"
i referint-se al projecte Cuina
1714, va afegir que és "una
oferta gastronòmica de primer odre que complementa a la perfecció
l'oferta turística i patrimonial de la Ruta 1714. Gràcies a la
cuina podem fer un viatge en el temps molt interessant".
També ha elogiat la "tasca
arqueològica-gastronòmica" que
s'ha hagut de fer per fer possible el projecte. Durant la presentació del projecte, que s'ha fet en un cèntric hotel de Barcelona, s'ha fet un tast d'una quinzena de plats típics de principis del segle XVIII.
Objectius
del projecte
La
finalitat principal del projecte Cuina
1714,
a més de millorar l'experiència turística de la Ruta 1714, és
"aconseguir
que el major nombre possible dels restaurants existents a les viles,
ciutats i escenaris per on discorren els itineraris turístics i
culturals de la Ruta 1714 puguin oferir a les seves cartes receptes
de cuina catalana tradicional típiques de principis del segle
XVIII".
D'aquesta manera, tots els visitants i usuaris de la Ruta 1714 podran
gaudir alhora, del turisme, la història i dels sabors d'una època
que ha marcat la història d'aquest país. De moment ja s'han adherit
al projecte 25 restaurants de diverses poblacions de la Ruta. Tal com s'ha concebut, el projecte Cuina 1714 pot "contribuir a potenciar el sector de la restauració català, establint un nou vincle entre l'àmbit cultural i l'àmbit empresarial, entre la cultura i la dinamització econòmica del territori".
Els restaurants que s'adhereixin al projecte podran escollir entre un total de 22 receptes de plats típics de principis del segle XVIII que s'han recuperat gràcies a un estudi rigorós de recerca històrica coordinat la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICC) que ha realitzat la doctora Maria Ángeles Pérez Samper, catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona (UB).
Els
itineraris de la Ruta 1714 abasten un munt de poblacions i espais
emblemàtics, des de Barcelona fins la Seu d'Urgell passant per
diverses comarques de la Catalunya central, les Terres de Lleida i la
costa de Barcelona. Per tant, el nombre d'establiments de restauració
que a priori poden adherir-se al projecte és molt important. Tots
els restaurants que s'adhereixin al projecte lluiran un distintiu
específic que acreditarà davant els visitants de la Ruta 1714 i de
tots els seus clients que les seves cartes inclouen plats de l'època.
Recull de premsa: El Periódico, La Vanguardia, Ara, Vilaweb, BTV, ACN, La Mañana, Nació digital, Entaulats, Vinos y Restaurantes.