El sociòleg Manuel Castells ha manifestat avui en el decurs d’un esmorzar de treball amb periodistes organitzat pel Centre d’Estudis Jordi Pujol que “sense innovació no es pot sortir de la crisi”. Pel professor –un dels experts internacionals més qualificats pel que fa a la incidència de les noves tecnologies de la informació en la societat- les entitats bancàries no han de tenir por de finançar projectes innovadors ja que en temps de crisi “per sortir-ne s’ha d’apostar per finançar el risc”.
En un temps de renovació tecnològica històrica com l’actual “la innovació és el tema fonamental, és el tema”, ha assegurat Castells, que ha afegit que “la innovació no s’entén sense creativitat, que és la font de tot”. En aquest sentit ha indicat que els quatre requisits bàsics perquè els països evolucionin favorablement en la línea de la innovació són tenir “un alt nivell d’educació, llibertat per investigar, cultura d’emprenedors i finançament del risc”. Segons Castells Catalunya és un país innovador i emprenedor, “però li manca, com a molts d’altres, un sistema eficaç de capital-risc. La innovació és risc”, ha insistit. En aquest sentit també ha indicat que a Catalunya la innovació està molt lligada a les PIME’s, que generen “una productivitat lligada a la innovació superior a la de les grans empreses”.
El professor Castells ha lamentat la manca de competitivitat de les nostres universitats: “només tenim una universitat, la de Barcelona, en el rànquing de les 200 universitats millors del món, i gràcies a l’excel·lència de l’Hospital Clínic. Els nord-americans, en canvi, en tenen 15 entre les 20 primeres”. Malgrat aquesta mancança, el sociòleg ha assegurat “que la base de la competitivitat científica de Catalunya actual neix durant la darrera etapa dels governs Pujol, concretament de l’etapa de Mas-Colell com a conseller de Universitats”.
La Razón i La Vanguardia, entre molts altres mitjans, se'n van fer ressò de les declaracions de Manuel Castells en aquest esmorzar amb Jordi Pujol.