“Polònia només és una paròdia de la realitat. Em preocuparia que la gent penses que el programa és un reflex de la realitat política. Confio que la gent sàpiga discernir entre una cosa i l’altra i que això no condicioni cap vot”, ha manifestat aquest matí el periodista i humorista Toni Soler durant un esmorzar amb Jordi Pujol i un grup de periodistes. L’esmorzar ha estat organitzat pel Centre d’Estudis Jordi Pujol amb l’objectiu d’analitzar la imatge que projecten els polítics a la societat.
Segons Soler, “tots els països amb una tradició política forta tenen programes d’humor i sàtira política, per tant podem afirmar que Polònia ha contribuït a normalitzar el país en aquest aspecte”. L’humorista ha dit que això s’ha fet amb la dificultat que comporta fer un programa que tracta a “Catalunya com si fos un Estat, quan tothom sap que no ho és”. Durant la seva intervenció el director de Polònia i de Minoria Absoluta, també ha assegurat rebutjar la figura del crític que pren partit per una opció: “No intentem ser el crític justicier. Només cerquem ressaltar i exagerar la part mes grotesca dels polítics”.
Toni Soler i Jordi Pujol. Foto: Josep Bernabeu |
Soler també s’ha declarat admirat per la pell gruixuda que tenen la majoria dels polítics: “és un dels gremis mes soferts, es queixen poc”, ha assegurat , desmentint així suposades pressions dels partits polítics envers el seu programa. “Tot i que hi ha molta gent que pot pensar el contrari jo crec que Polònia fa créixer l’interès per la política, doncs no incideix especialment en el seu desprestigi. És mes – ha afegit – estic convençut que la major part de polítics tenen una preocupació sincera pel benestar de la gent”. Seguint aquesta línia argumental, Soler ha indicat que “els polítics resumeixen el millor i el pitjor de la societat, doncs combinen l’interès per la cosa pública amb l’ambició i la vanitat”.
Per la seva part Jordi Pujol ha indicat que, històricament, la gent que té poder sempre ha estat satiritzada. “Mentre la gent pensi que tens poder en tens, i fins i tot pot donar la percepció de que en tens mes del que realment ostentes”. Aquesta és una de les causes que pot explicar que “amb els polítics s’hi atreveixi tothom”. I els mitjans no en són una excepció: “costa molt arribar a la gent, doncs els missatges profunds no generen titulars i en canvi qualsevol improperi els acapara”. L’ex president de la Generalitat també ha dit que els nens catalans tenen “un handicap si el coneixement que tenen dels polítics es limita al clixé que surt al Polònia”.