La
Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica
(FICCG), Condis Supermercats SA (Condis) i la Universitat Oberta de
Catalunya (UOC), han signat un conveni de col·laboració
mitjançant el qual les tres parts es comprometen a portar a terme
activitats de col·laboració per promoure i desenvolupar programes
de cooperació acadèmica, de recerca i d'innovació. El conveni
també preveu que Condis –un
dels patrocinadors de la campanya
Cuina
Catalana Patrimoni de la Humanitat: Candidatura UNESCO 2014
que promou la FICCG–
i la UOC
col·laboraran en la promoció i divulgació d'aquesta campanya.
El
conveni l'han signat
Josep A.
Planell,
rector de la UOC, Enric
Ezquerra,
conseller delegat-director general de Condis, i
Pepa
Aymamí,
directora general del FICCG, en presència de Josep
Maria Pelegrí,
president de la Candidatura UNESCO 2014 i conseller d'Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de
Catalunya.
D'esquerra a dreta: Enric Ezquerra (Condis), Josep Mª Pelegrí (president Candidatura), Pepa Aymamí (FICCG) i Mireia Armengol (Fundació UOC) |
Cuina
saludable i equilibrada
La
primera acció que desenvoluparà Condis amb el suport de la UOC per
divulgar la Candidatura entre els seus clients és posar al seu abast
un centenar de receptes de temporada de cuina tradicional catalana
amb les quals (combinades) es poden elaborar menús saludables i
equilibrats. La UOC, mitjançant el seus programes en
Nutrició i Salut i Sistemes Alimentaris, Cultura i Societat, ha
realitzat el càlcul de la composició
nutricional de
totes aquestes receptes, que formen part del Corpus
del Patrimoni Culinari Català,
i
ha elaborat una proposta de menús
equilibrats,
tant pel que fa als grups d’aliments aconsellats, com a les racions
diàries i les freqüències setmanals de consum. De les prop de
1.200 receptes del Corpus, la UOC ja ha realitzat el càlcul
nutricional de prop de 200, un centenar de les quals s'han posat a
disposició de Condis per realitzar aquesta acció.
Durant
aquest estiu Condis també convocarà entre tots els seus clients el
premi “Dóna-li
el teu toc a la cuina catalana”,
a través del qual es premiarà aquelles receptes que incorporin el
toc innovador que cada concursant proposi. A més de difondre les
receptes de la cuina tradicional catalana que ha estudiat la UOC,
Condis també té previst “vestir” gran part dels seus
establiments de Catalunya amb expositors i flyers
que inclouran les receptes de temporada que proposa aquest receptari,
informació sobre la Candidatura i sobre la forma d'adherir-se a la
mateixa.
L'acció
que desenvoluparà Condis és molt important, doncs a més de
promoure
la cuina catalana com a patrimoni cultural immaterial entre la
població,
també donarà a conèixer les seves característiques
nutricionals,
posant de manifest que la cuina catalana tradicional també pot
servir per portar una dieta saludable i per fomentar la varietat
alimentària; l'ús d'aliments autòctons i de temporada; recuperar
formes culinàries tradicionals i saludables com per exemple la
cocció al forn o els guisats; recordar la importància de dedicar-hi
un temps a la cuina i a menjar en companyia, etcètera.
La notícia s'ha publicat, entre d'altres a: La Vanguardia, Europa Press, Vilaweb, El Punt Avui, El Singular digital.