Consultoria de Comunicació per a empreses i institucions / Gabinet de Premsa
Comunicació estratègica / Comunicació de Crisi / Serveis personalitzats
Més de vint-i-cinc anys d'experiència (mitjans de comunicació, comunicació institucional, consultoria de comunicació)

8/5/09

Anthony Giddens: "Totes les grans crisis impliquen repensar el sistema i revisar el món"

El sociòleg britànic Anthony Giddens, l'ideòleg de la doctrina del nou laborisme –la Tercera Via– que va portar a Tony Blair al poder, va assegurar ahir a Barcelona que estem a punt d'iniciar “una revolució mundial que ens portarà oportunitats i nous problemes”. Segons el director de la London School of Economics and Political Science, un dels centres acadèmics més prestigiosos del món, “totes les grans crisis impliquen repensar el sistema i et forcen a revisar el món. La recessió ens obliga a reflexionar, a canviar estructures i a introduir mesures a curt i llarg termini que garanteixin un futur millor”. Giddens, que ahir va participar en el cicle de conferències “L'Europa de la crisi” que organitza el Centre d'Estudis Jordi Pujol (CEJP) amb la col·laboració de l'Obra Social Caixa de Sabadell, va explicar, des de la perspectiva britànica, com ens afecta l'actual crisi econòmica i financera i què cal fer per superar-la i tirar endavant.

Anthony Giddens a Barcelona. Foto: Josep Bernabeu
Segons aquest pensador social, com ell mateix es va definir, actualment “estem immersos en tres crisis: recessió mundial, canvi climàtic i crisi energètica. La primera –segons va dir– amaga l'autèntica dimensió de les altres dues i no ens deixa veure clar que hem d'invertir en economies poc contaminants, és a dir, en innovació i energies renovables”. Giddens, que va vaticinar una pujada radical del preu del petroli quan superem la recessió “fins els 200 dòlars per barril”, creu que ens trobem en un punt d'inflexió important a partir del qual cal repensar seriosament el capitalisme: “a causa de la crisi ens trobem en el final del final de la història i això ens obliga a repensar quin tipus de societat i quin tipus d'economia volem en el futur. Hem de desenvolupar un capitalisme responsable pel segle XXI”, va sentenciar convençut.

Durant la conferència, que va omplir de gom a gom el mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Anthony Giddens va defensar que “cal tornar a la planificació”. Segons va dir, l'estat i la iniciativa privada han d'anar de bracet en molts temes i això vol dir planificar per evitar caure en els mateixos errors del passat més recent. Referint-se a la Gran Bretanya, tot i que els exemples que va citar també es poden aplicar a d'altres països europeus, va assegurar que el mercat immobiliari “tornarà a descontrolar-se si no es prenen les mesures adequades” i que cal reconsiderar el paper del sector industrial “que amb innovació i suport del govern pot tenir futur tot i que la majoria dels llocs de treball es crearan en el sector serveis, com correspon a una economia postindustrial”. Giddens, en canvi, va descartar una tornada al proteccionisme ja que, econòmicament parlant “no és eficaç”.

La conferència d'Anthony Giddens va aixecar una gran expectació mediàtica. El Periódico de Catalunya va entrevistar-lo per mediació de Josep Bernabeu durant la seva fugaç visita a Barcelona.