“No es poden construir ponts que no porten enlloc i mai s’ha de prometre allò que no es pot complir”, ha assegurat Barry Grear, expresident de la World Federation of Enginneering Organisations (WFEO), en el decurs de la conferencia inaugural del Segona Conferencia Internacional sobre Ètica i Valors Humans a l’Enginyeria que avui ha començat a Barcelona. Amb aquest símil, Grear ha volgut sintetitzar l’esperit de rigorositat i ètica que ha de guiar l’actuació dels enginyers, tot defensant el codi deontològic que ha promogut l’organització de la qual en forma part.
Segons aquest enginyer australià, que ha dissertat sobre el tema de l’Enginyeria i la cultura del no, els professionals de l’enginyeria han de fer molta pedagogia per lluitar contra la cultura del no, és a dir, per convertir un no social inicial a qualsevol projecte en un sí sense condicions. Per aconseguir-ho és imprescindible “no enganyar a la gent, fer calendaris raonables, donar molta informació durant l’execució dels projectes i al final, si cal, celebrar-ho i recompensar a la gent”. En opinió de Grear, l’enginyer “ha de ser valent, no crear falses expectatives, no donar respostes precipitades i convèncer amb arguments”. Amb aquesta recepta es pot aconseguir “que els individus d’una comunitat acabin entenent i creient que el que és bo per a la comunitat també ho és per a ells”. “Només així –ha afegit– podem transformar el no inicial a un sí, fins i tot si el projecte el fan al pati de casa seva”, ha ironitzat.
La intervenció d'en Barry Grear va assolir un ampli ressò mediàtic. A continuació els exemples d'El Periódico, que el va entrevistar i el diari econòmic Cinco Días.
La intervenció d'en Barry Grear va assolir un ampli ressò mediàtic. A continuació els exemples d'El Periódico, que el va entrevistar i el diari econòmic Cinco Días.