L'enginyer japonès Ishii Yumio, president del Comitè de Prevenció de Desastres de la World Federation of Engineering Organisations (WFEO), ha declarat avui a Barcelona que "els enginyers no s'han d'implicar en abusos de poder, han de rebutjar i condemnar la corrupció". Yumio, que participa en la Segona Conferència Internacional sobre Ètica i Valors Humans a l'Enginyeria (ICEHVE'10), ha estat contundent: "el suborn s'ha de perseguir i castigar, s'ha de lluitar enèrgicament contra la corrupció i s'ha de promoure la transparència". El conferenciant, que ha dissertat sobre la conducta ètica dels enginyers, ha afegit que per eliminar la corrupció les grans empreses d'enginyeria han d'eliminar els pagaments, les comissions i les propines als funcionaris públics, doncs aquests pagaments "són una vergonya".
Ishii Yumio i Maria Jesús Prieto, presidenta dela WFEO. Foto: Josep Bernabeu |
Yumio ha defensat en tot moment que els enginyers han de treballar perquè es reforci "l'ètica i el compliment de les lleis" i ha denunciat que en molts casos els comportaments corruptes tenen molt a veure "amb la idiosincràsia, la permisivitat, les lleis i els hàbits culturals dels països". En aquest sentit, ha destacat el codi ètic que regeix en el col·lectiu d'enginyers del seu país, que està inspirat "en la cultura tradicional japonesa, en el confucionisme, el sintoisme, el cristianisme i fins i tot en el codi ètic i moral dels samurais". L'enginyer ha explicat que durant la darrera dècada al Japó s'han imposat un parell de sancions milionàries a empreses d'enginyeria per casos de corrupció i suborn "que també han implicat penes de presó".
En un moment de la seva intervenció, Ishii Yumio també ha indicat que la globalització ha fet canviar "el nostre codi ètic (el japonès) però es mantenen inalterables els conceptes de servei a la societat, el compliment de les normes establertes, el respecte a la natura, el desenvolupament sostenible, la justícia, la integritat en el treball, la imparcialitat i el lideratge". El conferenciant ha afegit que l'ètica dels enginyers "ja no ha de ser personal, sinó global i internacional, i ha d'abastar totes les disciplines".
Segons María Jesús Prieto, presidenta de la Conferencia i la WFEO, la lluita contra la corrupció en enginyeria és un element clau. “La societat comença a dotar-se d’elements contra la corrupció i molts governs ja estan posant en pràctica mesures a favor de l’ètica i de lluita contra la corrupció: codis de conducta, metodologia, penalització d’aquestes pràctiques... Ara només falta que els que assumeixen funcions publiques tinguin també uns codis de conducta irreprotxables que garanteixin la seva eradicació”.