Consultoria de Comunicació per a empreses i institucions / Gabinet de Premsa
Comunicació estratègica / Comunicació de Crisi / Serveis personalitzats
Més de vint-i-cinc anys d'experiència (mitjans de comunicació, comunicació institucional, consultoria de comunicació)

22/4/13

Pelegrí: "Assumir que la cuina és un bé cultural immaterial que cal protegir també és una forma de fer país"

·La UB acull el primer seminari sobre Cuina Catalana, Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN)



El conseller d'Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha assegurat avui que "assumir que la cuina catalana és un bé cultural immaterial que cal protegir també és una forma de fer país. Si ens creiem de veritat que els ciutadans som els propietaris reals d'aquest patrimoni, a fora també s'ho creuran". Pelegrí ha fet aquestes declaracions durant la cloenda del primer dels tres seminaris sobre Cuina Catalana, Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN) que organitza la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) amb el suport de la Generalitat i la Universitat de Barcelona (UB) per potenciar la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014.

El conseller d'Agricultura ha defensat de forma incondicional que la cuina catalana tingui el rang de bé cultural immaterial d'interès nacional i totes les accions que s'estan portant a terme per fer-ho possible. Aquest reconeixement intern, ha indicat, "és el pas previ que hem de donar a nivell de país per posar la cuina tradicional en el lloc que li pertoca. Després ja vindrà, com esperem, el reconeixement internacional de la UNESCO".


Pelegrí, durant la cloenda, acompanyat de Pepa Aymamí, directora
 de la FICCG; Carina Rey, de la Universitat de Barcelona i F. X. Medina,
 del Comitè Científic de la FICCG
La cuina, el primer BCIIN que es catalogarà a Catalunya

Durant el seminari, que s'ha desenvolupat al llarg de tot el matí al Paranimf de la Universitat de Barcelona, el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma, ha presentat a tots els assistents -més de 300- aquesta nova categoria de patrimoni cultural: els béns culturals immaterials d'interès nacional (BCIIN). Pluma ha indicat que la cuina catalana tradicional serà "el primer BCIIN que es catalogarà a Catalunya amb cobertura legislativa del Parlament: el primer bé cultural immaterial d'interès nacional que es protegirà". Segons el director general de Patrimoni, aquest nou instrument de protecció cultural servirà, en el cas de la cuina, per protegir amb instruments legals "tot el conjunt de bones pràctiques associades a la cuina, que ja estan perfectament identificades i definides".

A banda de presentar aquesta nova categoria de patrimoni cultural, i en el marc del seminari, al llarg del matí s'han fet tres ponències relacionades amb el Patrimoni Agroalimentari Català: Política de qualitat agroalimentària, Qualitat i tradició dels productes pesquers i El vi català i la seva tradició històrica.

La notícia en els mitjans:

La Vanguardia / ACN / El Periódico / Forquilla Girona.cat