El
conseller d'Agricultura Ramaderia,
Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha
assegurat avui que "assumir
que la cuina catalana és un bé cultural immaterial que cal protegir
també és una forma de fer país. Si ens creiem de veritat que els
ciutadans som els propietaris reals d'aquest patrimoni, a fora també
s'ho creuran".
Pelegrí ha fet aquestes declaracions durant la cloenda del primer
dels tres seminaris sobre Cuina
Catalana, Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN)
que organitza la Fundació Institut Català de la Cuina i de la
Cultura Gastronòmica (FICCG) amb el suport de la Generalitat i la
Universitat de Barcelona (UB) per potenciar la campanya Cuina
Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014.
El
conseller d'Agricultura ha defensat de forma incondicional que la
cuina catalana tingui el rang de bé
cultural immaterial d'interès nacional
i totes les accions que s'estan portant a terme per fer-ho possible.
Aquest reconeixement intern, ha indicat, "és
el pas previ que hem de donar a nivell de país per posar la cuina
tradicional en el lloc que li pertoca. Després ja vindrà, com
esperem, el reconeixement internacional de la UNESCO".
La
cuina, el primer BCIIN que es catalogarà a Catalunya
Pelegrí, durant la cloenda, acompanyat de Pepa Aymamí, directora de la FICCG; Carina Rey, de la Universitat de Barcelona i F. X. Medina, del Comitè Científic de la FICCG |
Durant
el seminari, que s'ha desenvolupat al llarg de tot el matí al
Paranimf de la Universitat de Barcelona, el director general
d'Arxius,
Biblioteques, Museus i Patrimoni
de la Generalitat, Joan Pluma, ha presentat a tots els assistents
-més de 300- aquesta nova categoria de patrimoni cultural: els béns
culturals immaterials d'interès nacional (BCIIN). Pluma ha indicat
que la cuina catalana tradicional serà "el
primer BCIIN que es catalogarà a Catalunya amb cobertura legislativa
del Parlament: el primer bé cultural immaterial d'interès nacional
que es protegirà".
Segons el director general de Patrimoni, aquest nou instrument de
protecció cultural servirà, en el cas de la cuina, per protegir amb
instruments legals "tot
el conjunt de bones pràctiques associades a la cuina, que ja estan
perfectament identificades i definides".
A
banda de presentar aquesta nova categoria de patrimoni cultural, i en
el marc del seminari, al llarg del matí s'han fet tres ponències
relacionades amb el Patrimoni
Agroalimentari Català:
Política
de qualitat agroalimentària, Qualitat i tradició dels productes
pesquers i El vi català i la seva tradició històrica.
La notícia en els mitjans:
La Vanguardia / ACN / El Periódico / Forquilla Girona.cat
La notícia en els mitjans:
La Vanguardia / ACN / El Periódico / Forquilla Girona.cat